понеділок, 22 лютого 2016 р.

Година-реквієм "Небесна сотня - герої нашого часу"


Господь вас вибрав з-поміж нас усіх,
Бо ви найбільш були цього достойні,
Щоби полинули в Його Небесний світ
Й спочили вічно у його долоні.
Свою ви місію вже на землі сповнили,
Хоч цвіт життя ще тільки забринів.
Ви рідний край так сильно полюбили,
Як сам Господь любити повелів.
Надія Дідух
Нині у нас є герої – герої-сучасники. Не колишні, майже казкові, а сучасники. Ці загиблі душі – світле воїнство, котре постало, наче як з порожнечі. Але насправді воно постало з високих могил нашої древньої землі. Шляхетні воїни давнини переродилися в простих наших сусідів та друзів – студентів, фермерів, підприємців…
Їх назвали Небесною сотнею – українців, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути Українцем і за свою Батьківщину. Героїчна сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності, ставши нашими Янголами-охоронцями.
Описати, а тим більше відчути глибину трагедії і болю, які впали невимовним тягарем на Україну, тепер не під силу нікому. Гіркі події сьогодення не могли залишити байдужими учасників години-реквієму «Небесна сотня – герої нашого часу», яка відбулася 18 лютого у бібліотеці-філії №10 Олександрійської міської ЦБС.
Проводячи захід бібліотекарі нагадали присутнім, що більше 2 років тому в країні розпочалася Революція Гідності – масовий рух опору. Його кульмінацією стали трагічні події 18-21 лютого 2014 року. Тоді влада застосувала проти мирних громадян зброю, внаслідок чого загинуло більше 100 людей. Учасники заходу повернулися до подій Революції Гідності, спостерігаючи за кадрами документального фільму «Перший фільм. Небесна Сотня», коли об’єднані поривом душі люди встали за свободу та прагнення жити у незалежній країні.
Ми не маємо права забути, що Герої Небесної Сотні дали нам можливість жити вільно, будувати нову країну, і ми в неоплатному боргу перед ними. Вони загинули, щоб ми жили. І найменше, що ми можемо зробити – це забезпечити те, щоб їх жертва не була марною, та те, щоб подібне більше ніколи не повторилось.
Запалені свічки, вірші, пам’ять – це все, що ми сьогодні можемо зробити для тих, хто загинув за нашу Незалежну державу.





Печа-куча «Когорта українських класиків»


2016 рік багатий на літературні ювілеї. Працівники Новоархангельської районної бібліотеки вирішили відзначити ювілярів незвичним способом – провести захід у новому форматі «ПЕЧА-КУЧА». Як відомо, для цього необхідно створити електронні презентації, наповнені цікавими фото, документами, а потім динамічно та швидко викласти матеріал.
Ретельно підготувавшись бібліотекарі втілили свою мрію у життя. 16 лютого відбувся захід, на який запросили учнівську молодь Новоархангельського НВК гімназії, вони переглянули 4 презентації присвячені Лесі Українці, Павлу Тичині, Павлу Байдебурі, Валер’яну Підмогильному. Молоді люди з інтересом знайомилась з представленим матеріалом, слухала розповіді, а на завершення поділилася враженнями про те, що захід їм сподобався, адже це сучасний, підхід до популяризації української літератури.




Година мужності та патріотизму в бібліотеці для юнацтва
15 лютого відзначається скорботний день пам’яті воїнів-афганців, які загинули, захищаючи навіть не свою рідну Батьківщину, а чужу далеку землю, чужий народ. Цього ж дня 1989 року був виведений за межі республіки Афганістан останній наш солдат. Цей день вважається закінченням афганської війни для нашого народу.
Війна… Як страшно це звучить, як довго заживають рани в душах тих, хто вижив в Афгані. І сьогодні вони тримають в своїх серцях теплі спогади про бойових товаришів, розповідають про їхні та свої героїчні подвиги, переповідають історію того періоду «з перших вуст». Саме такі історії, спогади, переживання донесли воїни-афганці – Мосулега Олександр Іванович та Кондрескул Валентин Миколайович – до учнів Ліцею інформаційних технологій та студентів Олександрійського державного політехнічного коледжу під час години мужності та патріотизму «Ти – вічний біль, Афганістан!».
Юнаки та дівчата слухали, затамувавши подих, адже вони мали змогу на власні очі побачити та послухати «кіборга» - Мосулегу Олександра Івановича, який в минулому році обороняв Донецький аеропорт.


неділю, 14 лютого 2016 р.

Speed dating «Тет-а-тет»

Вже стало прекрасною традицією напередодні Дня закоханих в бібліотеці для юнацтва м. Олександрії проводить вечір знайомств.  
Тож 12 лютого до книгозбірні завітала молодь на експрес-побачення.
Учасники мали нагоду знайти однодумців, нових друзів, а, можливо, й велику симпатію.
Вихованці хореографічного колективу «Олександрит» провели майстер-клас латино-американського танцю «Сальса». Спочатку учасники були дуже скуті, але по мірі тренування все більше отримували задоволення від танцю.
По завершенню вечора було визначено пару, в якої співпали симпатії. 
Сподіваємось, що переможці не припинять спілкуватися в майбутньому.

Година ліричного настрою "Зіграй мені мелодію любові – ту, без якої холодно словам"

Найромантичніше свято року – День Святого Валентина.
Цього холодного дня навіть повітря сповнене любов’ю. Амури поспішають поєднати пари, почуття яких перевірені часом, та допомагають зустрітись половинкам, які загубились десь серед юрби. Адже саме кохання здатне розтопити кригу в серці й подарувати відчуття весни.
Завітав Святий Валентин і до читачів бібліотеки-філії №10 Олександрійської міської ЦБС. Бібліотекарі підготували та провели годину ліричного настрою «Зіграй мені мелодію любові – ту, без якої холодно словам».
З перших хвилин дійства активними учасниками стали старшокласники ЗНЗ №10. Вони з захопленням брали участь в багатьох пізнавальних та жартівливих конкурсах, серед яких - «Ти без мене – не ти, я без тебе – не я» (об’єднання в пари імен, відомих своєю любов’ю по всьому світу). Конкурс «Кулька коханій, коханому» заставив учасників замислитися та придумати найчарівніші та найромантичніші слова для своєї половинки. Дуже весело та активно пройшли конкурси «Наїжачені Чубатики» – дівчата створювали екстравагантні зачіски хлопцям, «Кутюр’є» – хлопці створили дизайнерський одяг своїм моделям. Солодкими та смачними були конкурси «Солодкий мандарин» та «Цукерки».
Кохання панує у світі. Воно поза віком і часом. Воно возвеличує людину. Серед нас, напевно, не знайдеться людини, яка скаже: «Я не хочу кохати». Кохати і бути коханими хочуть усі…І це те почуття, що нас рятує від самотності та суму.


пʼятницю, 12 лютого 2016 р.

Тренінг «З рабства дорога додому важка»

Серед найголовніших порушень прав людини в сучасному світі актуальним є злочин, який має багато назв – «біле рабство», «торгівля людьми», «контрабанда людьми» та ін. За оцінками експертів щорічно 1-2 млн. людей стають «живим товаром». Наприкінці ХХ століття з його проявами зіткнулась і Україна.
11 лютого для юних користувачів Петрівської ЦРБ відбулося чергове засідання молодіжного клубу «Гармонія» на тему «З рабства дорога додому важка».
Засідання відбулося у формі тренінгу, метою якого було підвищення рівня поінформованості учнів щодо проблеми торгівлі людьми, сформувати уявлення про суть цього злочину, з’ясувати його причини; ознайомити учасників з різними формами торгівлі людей, позбавити небезпечних стереотипів.
За допомогою різноманітних методів: мозкового штурму «Торгівля людьми», створення малюнків «Символ протидії торгівлі людьми»,  робота в групах, міні-лекції, учасники отримали необхідну інформацію про основні причини та наслідки торгівлі людьми, небезпеку виїзду за кордон з приводу навчання, заробітку, одруження тощо. 

Під час заходу підлітки брали активну участь в інтерактивний вправах, висловлювали власне бачення та зацікавленість даною темою.

четвер, 11 лютого 2016 р.

Тренінг «Готовність до сімейного життя».

Кожна молода людина, яка стоїть на порозі сімейного життя, мріє про те, щоб воно було щасливим. Запорукою особистого щастя багато хто вважає створення сім’ї, бо ніхто в світі ще не придумав моделі особистого щастя без кохання, без сім’ї.
Підготовка до сімейного життя - це складний цілісний процес, показником результативності якого є готовність молодих людей правильно будувати свої взаємини у подружньому житті. У зв’язку з тенденцією до різкого омолодження шлюбу актуальною стає підготовка до одруження молоді.
Для того, щоб краще сформувати психологічну компетентність молоді щодо особливостей взаємин у сім’ї та наголосити на роз’ясненні підвищення відповідальності молоді у шлюбі – сімейних стосунках, бібліотекарями філії №10 Олександрійської міської ЦБС, в рамках цільової комплексної програми «Сучасна молода сім’я: cтвори своє щастя» та загально-бібліотечної лабораторії «Світ сім'ї – світ щастя на землі» для учнівської молоді міста організовано та проведено тренінг «Готовність до сімейного життя».
На початку заходу учасники, як і потрібно, прийняли правила тренінгу та провели вправу «Знайомство», під час якої протягом 3 хвилин брали інтерв’ю один в одного та представляли свого «візаві» в ракурсі: «Життєве кредо учасника»; «Три найулюбленіші речі»; «Заповітна мрія».
Цікавою для молоді виявилася вправа «Пріоритети»: пропонувалися риси уявного майбутнього супутника – супутниці. Далі всі ці якості обговорювалися, групувалися і по закінченню було оголошено результати колективного вибору.
Найбільш весело та активно пройшла вправа «Тарабарщина»: за допомогою міміки та жестів учасники тренінгу розігрували ймовірні ситуації з подружнього життя та доводили вміння вести бесіду та переконувати у своїй правоті.
Тренінг вдався. Адже молодь була активною та зацікавлена тематикою заходу. Своє задоволення дівчата та юнаки проявляли гарним настроєм, сміхом і бажанням спробувати ще.



Не хочете бути обдуреними – пропонуємо тренінг «Я медіаграмотний!»


Перестали вірити новинам? Є підозри, що вас намагаються обдурити? Хочуть нав'язати Вам свою думку? Тоді тренінг з медіаграмотності «Я медіаграмотний!» - саме те, що потрібно. Так визначила для себе молодь міста Олександрії аби, ставши учасником тренінгу, навчитися самостійно відрізняти інформування від пропаганди, брехню від соціальної реклами, фейки від «джинси».
Під час тренінгу, який проводила для юнаків та дівчат в бібліотеці для юнацтва тренер Катерина Карпенко (член Національної Спілки журналістів України), молодь отримала корисні знання та жваве спілкування, брала участь у цікавих практичних завданнях та рухливих іграх, переглянула та проаналізувала правдиві та брехливі відеоролики, спробувала себе у ролі журналіста.
Не обійшлося і без гумору: учасники тренінгу шукали 35-кілограмового злочинця з різнокольоровими очима, міняли шоколад на газ та балотували Мурка в мери. А якщо серйозно, то крім створення та презентації фейків, молодь навчалася перевіряти новини, які пропонують різні інформаційні канали, розрізняти пропаганду та не піддаватися на маніпуляції ЗМІ.
Таке тренінгове заняття було підготовлене та проведене згідно проекту «Програма медіаграмотності для громадян» за підтримки Міністерства закордонних справ та міжнародної торгівлі Канади (DFATD Canada), у партнерстві трьох організацій: Академії української преси, IREX та StopFake.
Усі присутні отримали масу задоволення та корисні знання.