понеділок, 28 грудня 2015 р.

Всеукраїнський Тиждень права

Кожній людині слід пам'ятати: «мої права закінчуються тоді, коли, реалізуючи їх, я починаю порушувати права іншої людини».
Цю та багато інших мудрих думок бібліотекарі Кіровоградщини доносили  до своїх юних читачів під час щорічного Всеукраїнського Тижня права, який проходить традиційно на початку грудня.
Фахівці книгозбірень провили низку цікавих і пізнавальних заходів.
Так працівниками Компаніївської районної бібліотеки для студентів ветеринарного технікуму була проведена академія права «Вчинок. Закон. Відповідальність». В заході взяла участь начальник юридичного сектору апарату Компаніївської райдержадміністрації Лукасевич С.М., яка проінформувала студентів про гілки влади в державі, про види відповідальності за вчинений злочин, дала вичерпні відповіді на поставлені запитання. Бібліотекар Михайленко Л.В. провела правову вікторину «Перевір у себе», яка мала на меті вдосконалити знання про права та обов’язки юнацтва, адже від активної позиції молодої особистості, від її захищеності та впевненості у завтрашньому дні залежить розвиток нашої держави. Також бібліотекарі презентували літературу правової тематики з книжкової виставки «Молоді – правові знання».
Працівники юнацької бібліотеки-філії Знам’янської міської ЦБС разом з фахівцями відділу у справах сім’ї молоді та спорту та міськрайонного центру зайнятості підготували та провели для учнівської молоді інформаційну годину «Торгівля людьми – сучасна форма рабства». Фахівці звернули увагу молодих людей на те, що потрібно знати і як діяти, щоб убезпечити себе та своїх близьких, які приймають запрошення на роботу, навчання, відпочинок за кордоном.
Під час заходу молоді люди переглянули документальний фільм «Станція призначення життя». Цей фільм – пересторога і практична порада для тих, хто тільки починає самостійне життя.
Недарма говорить народна мудрість: «Попереджений – наполовину захищений».
Бібліотекарі ознайомили учнів з правами та обов’язками, які гарантує Конституція України, з законами держави та Загальною декларацією прав людини під час години права «Подорож країною закону і права».
Юнаки і дівчата із задоволенням взяли участь у вікторині «Знавці права», яка була проведена наприкінці зустрічі.
Учасники заходів усвідомили, що від народження всі люди мають певні права, які гарантовані Конституцією і захищаються державою. Їх потрібно знати й реалізовувати, але і пам’ятати, що поводитись слід так, щоб своєю поведінкою не порушувати прав іншої людини.

Новорічні досвітки "Вже веселий Новий рік завітав на наш поріг"

Зимові свята для більшості з нас – це час чудес, чарівництва, казки та магії. Мимоволі чекаєш, що ось-ось станеться що-небудь зовсім незрозуміле, але обов'язково дуже хороше. На все, що відбувається в ці дні, ми дивимося по-іншому, події і слова набувають особливого змісту. Перші дні нового року здавна сприймалися як певний перехідний період між минулим і майбутнім. Все це – чи не кращий привід спробувати зазирнути в майбутнє?
22 грудня працівники бібліотеки філії № 10 Олександрійської МЦБС розпочали свій робочий день о пів на восьму. Чому…?, а тому що до них на новорічні досвітки завітали гості – учні 9-Б класу ЗНЗ №10. В бібліотеці на них чекала господиня – пані Любов та її найкраща подруга – циганка Юлія. Так-так…, саме циганка.
Адже хто найкраще розуміється у ворожінні, як не цигани? Тож діти спільно з господинею оселі та її подругою поринули в незвичайний світ магії та ворожби, випробовуючи на собі захоплюючі ритуали гадання та веселого настрою.
Допомогли створити цей веселий настрій різноманітні старовинні і більш сучасні, прості та цікаві ворожіння: «Чи водитимуться у Вас гроші», «Ворожіння по книзі» (куди ж без неї - ми в бібліотеці!), «Ланцюг побажань». Найсмішнішим, кому смачним, а кому не дуже - виявилося «Ворожіння на воді», неабиякий захват викликала ворожба «На намисті» та «На каблучках». Найбільш активно проявили себе хлопці у «Ворожінні на багатство», а дівчата – у «Ворожінні на судженого на паперових кульках».
Творчо, цікаво та захоплююче пройшли новорічні досвітки «Вже веселий Новий рік завітав на наш поріг» у бібліотеці. До школи діти повернулися з позитивними емоціями та гарним настроєм.


пʼятницю, 4 грудня 2015 р.

Вахта пам’яті до Дня визволення міста Олександрії


Ми думаємо про вас, хто не повернувся з битви,
Ми пам’ятаємо вас і через гони літ.
Ми будемо за вас свій рідний край любити
І на землі своїй лишати добрий слід.
Пам’ять... Вона нетлінна і вічна. Вона дивиться на нас із старих фронтових фотографій, з тих речей, які зберігають колишні фронтовики, і не дає померкнути жодній героїчній сторінці історії перемоги над фашизмом.
Роки... Скільки б їх не минуло, не зітруть у народній пам’яті світлі імена тих, хто віддав своє життя за незалежність нашої Вітчизни.
3 грудня, напередодні Дня визволення Олександрії, бібліотекарі філії №8 для юнацтва запросили на Вахту пам’яті «…Згубило зорі в гороскопі моє дитинство, вбите на війні» учнів Ліцею інформаційних технологій.
6 грудня 1943 року в місто Олександрію прийшло довгоочікуване і життєдайне свято — Олександрія була звільнена від фашистських окупантів. Першими сюди увірвалися прославлені Т-34 з 116-ї танкової бригади під командуванням полковника Є. Юревича. Один з цих танків і нині стоїть на постаменті на площі Визволення. Наказом Головнокомандувача одинадцять частин, які особливо відзначилися в боях за визволення міста, найменовано «Олександрійські». Ці та інші історичні факти підлітки сприймали з щирою тривогою про своїх пращурів, познайомилися з іменами та подвигами героїв-визволителів.
Нам, нащадкам, треба пам'ятати своїх знаменитих земляків, тому що ми зобов’язані їм життям.



«Інфекції ВІЛ СНІДу та репродуктивне здоров’я»


ВІЛ СНІД давно став глобальною проблемою не тільки нашої держави, а й усього людства. Кількість ВІЛ-інфікованих зростає в усьому світі, в тому числі і в Україні. Чисельність ВІЛ-інфікованих у світі складає понад 65 мільйонів, і це лише за офіційними даними. А скільки тих, хто навіть не здогадується про свою хворобу? Лікарі кажуть, що живуть щонайменше вдесятеро більше людей, про яких невідомо, що вони інфіковані.
СНІД – це проблема усього людства. Але насамперед це проблема молоді, бо вони складають більшу частину з усіх хворих.
Слова бібліотекарів, звернені до учнів, були жорсткими, але про СНІД інакше не можна: «На жаль, статистика і прогнози фахівців невтішні. З кожним роком в Україні набувають позитивного статусу інфікованих все більше і більше людей. Вірус «розгулює» вулицями нашої країни і поглинає людей. Нація «під прицілом» невидимого, нещадного «кілера». І якщо людство не буде знати, де і коли «нещадний вбивця» може чекати – воно приречене».
Щоб слова не залишилися просто словами, працівники бібліотеки для юнацтва Олександрійської міської ЦБС до Дня боротьби зі СНІДом запросили лікаря-інфекціоніста міської лікарні № 1 Крижанівську Юлію Віталіїївну, яка детально розкрила присутнім проблему ВІЛ СНІДу, його виникнення, шляхи передачі, методи захисту та профілактики.
Лікар-інфекціоніст детально ознайомила із ситуацію з Віл-позитивними у місті Олександрії та роз’яснила, яким чином найчастіше відбувається зараження. Підлітки побачили реальне обличчя цієї хвороби за допомогою переглядів відео-фільмів відповідної тематики.
Молоді люди усвідомили, що ніхто не застрахований від зараження ВІЛ СНІДом. Треба цінувати власне життя і не бути байдужими до інших людей та йти власним, здоровим шляхом адже сьогодення обирає здорову, спортивну, енергійну, веселу і незалежну молодь!