четвер, 19 лютого 2015 р.

День пам'яті «Це наша біль, це наша пам'ять, вона завжди в душі у нас»

Афганістан... Уже більше двадцяти років у нашій свідомості
прописалося це слово не як географічна назва далекої мусульманської країни, а як синонім людського лиха, справжнього людського пекла.
Ось вже 26-й рік, як на території всього колишнього СРСР відзначається радісне і водночас сумне свято – День виводу радянський військ з Афганістану.
Далекий грудень 1979 року… Далека та чужа країна Афганістан… Безглузда війна… Скільки смертей, скільки горя за 10 років. Проте ця безглуздість не применшує героїзму наших воїнів там, в афганському пеклі. Ніхто та ніщо не має бути забутим, аби не забути – треба пам’ятати, а щоб пам’ятати треба знати.
Саме до цієї дати Новоукраїнська центральна районна бібліотека спільно з Краєзнавчим музеєм Новоукраїнського району провели день пам'яті під назвою «Це наша біль, це наша пам'ять, вона завжди в душі у нас» для учнівської молоді Новоукраїнського ДНЗ ПТУ №40 .
Присутні переглянули слайд презентацію та згадали про своїх земляків, які на той час виконували інтернаціональний обов'язок в Афганістані. Серед них є, звичайно, такі, що мають бойові нагороди. Це - Василь Добровольський, який нагороджений орденом Червоної Зірки, Сергій Гавриленко, Володимир Кибукевич, Микола Шпак, Сергій Сербул - мають медаль „За відвагу”, а Павло Єрмаков, Валерій Кошель, Сергій Карбан – медаль «За бойові заслуги», Валентин Лихоліт – медаль «За звитягу».
    Ця війна забрала життя у 8 юнаків Новоукраїнського району. Це Юрій Чайковський і Олександр Шевченко з Новоукраїнки, Микола Отрошко, Володимир Цибуля, Олександр Буренін з села Рівного, Сергій Бондаренко з села Помічна, Володимир Бирзул з села Степового, Микола Азза з села Шишкіно. П’ятеро героїв нагороджені посмертно орденом Червоної Зірки.
Молоде покоління має знати про страшні події афганської війни і пам'ятати, що серед нас живуть люди, які в 20-30 років стали свідками й учасниками воєнних подій. Вони мають  пишатися мужністю героїв, їх  подвигом.


Немає коментарів:

Дописати коментар