пʼятницю, 28 березня 2014 р.

Бібліо-квест «Острів друкованих скарбів»

Кожній державі потрібні освічені, мислячі, а отже читаючі люди. Прищеплювати любов до книги, вчити думати над прочитаним, а не лише отримувати інформацію - головне завдання бібліотек, як центрів підтримки і просування читання. Тож бібліотечні правацівники експериментують, адаптують до використання у бібліотеці ігри, які вже здобули популярність у користувачів. Серед них квест – командна гра- змагання. В рамках Тижня дитячої та юнацької книги в юнацькій бібліотеці Знамянської міської ЦБС для вихованців школи-інтернату пройшов бібліо-квест «Острів друкованих скарбів». Програма гри передбачала виконання інтелектуальних завдань. Підлітки складали з пазлів портрети українських письменників, розгадували кросворди, ребуси і загадки, а також цікаво та змістовно провели час в бібліотеці.

вівторок, 25 березня 2014 р.

Організаці нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету

Починаючи таку важливу справу, як вибір свого життєвого шляху, молодим людям необхідно постаратися об'єктивно оцінити свої здібності та свої можливості.
Щоб допомогти їм у цьому нелегкому виборі, бібліотекарі Кіровоградської районної бібліотеки для дорослих і дітей в рамках реалізації проекту "Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету" проводять серію тренінгів присвячених тематиці працевлаштування молоді.
Перший тренінг для юнацтва "Гарантія працевлаштування" пройшов для старшокласників Кіровоської ЗШ в Інформаційно-ресурсному центрі Вільненської сільської бібліотеки.
Молоді люди познайомились з основними принципами складання резюме, спробували написати своє власне, крім того намагалися знайти для себе підходящу вакансію користуючись  сайтом Кіровоградського обласного центру зайнятості, дізналися про основні методи пошуку роботи через оголошення в ЗМІ та Інтернеті.

четвер, 20 березня 2014 р.

«Вибір професії – крок у доросле життя»

Одним із найважливіших кроків у житті молоді - є вибір професії. Адже займатися тим, що тебе цікавить, приносить радість – одна з найважливіших умов відчуття життєвої повноцінності. Вибір навчального закладу, а згодом професії, значною мірою впливає на все наступне життя молодої людини. Тут не можна покладатися на випадковість, квапитися. Необхідно найсерйозніше ставлення до цієї проблеми. Щоб дійти правильного рішення, треба бути добре поінформованим. Бібліотекарями філії №10 Олександрійської міської ЦБС, спільно зі старшокласниками, було організовали та провели годину профорієнтації «Вибір професії – крок у доросле життя». Ведучі поінформували учнів про професії, які користуються сьогодні найбільшим попитом. Підлітки «виростили» з них дерево професій. Бібліотекарі розповіли про те, які потрібно враховувати фактори при виборі майбутньої професії. Велику зацікавленість визвала вікторина «Плутанина в професіях». Перегляд мультимедійних презентацій «Калейдоскоп професій», «Самі актуальні професії», допомогли більш ширше познайомити юнацтво з розмаїттям сучасних професій.

середу, 19 березня 2014 р.

Гра-змагання «У ріднім слові - цілий світ»

Мова - одне із чудес, яке віддзеркалює душу народу, його історію.

Про красу і багатство рідної мови говорили бібліотекарі Компаніївської ЦРБ під час гри-змагання «У ріднім слові - цілий світ» зі студентами технікуму ветеринарної медицини.

Юнаки і дівчата показали свої знання з фразеології і фонетики, словотворення і лексики.
Команди «Калина» і «Барвінок» взяли участь у іграх: «Жартівливий мішечок», «Покажи фразеологізм», «Віднови у фразі порядок слів», «Така цікава буква А»,  «Закінчи прислів’я» та інші.


Бібліотекарі провели огляд літератури «Рідна мова – Всесвітня основа».

Правознавчий конкурс «Молодь і право»



Однією з умов зменшення правопорушень, злочинів серед молоді є організація цікавого дозвілля. А правові знання є тим підґрунтям, на якому формується правова свідомість. Правам, обов'язкам, основним законам нашої держави та іншим питанням правового напрямку був присвячений правознавчий конкурс «Молодь і право»,  активну участь в якому прийняла учнівська молодь м.Олександрії. Підготували та провели його бібліотекарі філії №8 для юнацтва Олександрійської міської ЦБС. 
Конкурсанти розв’язували складні юридичні завдання, показавши свою обізнаність в правах та нормах суспільства. Учні уявляли себе справжніми юристами, «надаючи консультації» по різним життєвим ситуаціям, а допомагали їм у цьому – кодекси законів, юридичні словники, довідники та енциклопедії.

Що я думаю про молодіжний сленг?


Будь-яка мова - живе явище, що вербалізує буття конкретної культурно-історичної епохи. Більшість нових сленгових слів виникають та еволюціонують цілком природним чином з конкретних ситуацій.
Але чи завжди ті слова, які сучасна молодь використовує можна вважати пристойними, літературними, приємними? Про це та багато іншого дізналися підлітки Гайворонщини напередодні Міжнародного дня рідної мови під час бесіди-тренінгу «Що я думаю про молодіжний сленг».

Юнаки і дівчата вправно продемонстрували вміння володіти сучасною українською літературною мовою, намагалися зробити її чистою, приємною та привабливою.

понеділок, 17 березня 2014 р.

Школа майбутніх лідерів Компаніївщини

У Компаніївській ЦРБ відкрилася «Школа майбутніх лідерів Компаніївщини».
Під час першого семінару-тренінгу старшокласники місцевих загальноосвітніх шкіл та студенти-першокурсники Компаніївського технікуму ветеринарної медицини ознайомилися з концепціями лідерства та гарного спілкування. Рольові ігри допомогли застосувати нові знання на практиці.

Цікаво пройшла дискусія на тему: «Яка різниця між виразами "бути лідером" і "бути хорошим лідером"? Учасники вільно висловлювали свою думку, приводили аргументи та приклади з історії.

Дружня атмосфера сприяла згуртуванню та мотивувала до активної участі кожного учасника в роботі семінару-тренінгу. Тому по закінченню заходу кожен учасник зазначив, що з нетерпінням буде чекати наступної суботи, щоб продовжити навчання у «Школі майбутніх лідерів».